Inlägg

Inlägg som DevilsDad har skrivit i forumet
Av DevilsDad
Skrivet av FabriciusRex:

Så går det när man tränar in llm på allt skit som finns på internet. Snart kommer meta begå samma misstag genom att träna sin llm på allt skit folk skriver på facebook.

hahahaha

Jag trodde inte det var LLMer facebook skulle träna på användarnas data, utan andra typer av AI. Minns jag fel här?

Av DevilsDad
Skrivet av flexm:

Det hade sannolikt inte sagt så mycket i och med att i alla testerna gick frameraten upp rejält när enbart GPUn byttes, vilket visar att det var 1070n som flaskhalsade tidigare. Alltså en snabbare CPU hade fått vänta lika länge på att GPUn skulle bli klar som den gamla, och du hade fått i princip samma framerate som ouppgraderat.
Kanske om dom testade några riktigt gamla spel som inte paralelliserade något kunde man sett några spännande sifror

Jag är fullt medveten om att det är så, i stor utsträckning iaf. Däremot tänker jag att det hade gynnat de läsare som denna artikeln främst är riktad till. Dvs de som inte har koll på dessa detaljern. Dessutom hade det varit fint att ha ett test att länka till när man försöker förklara hur detta funkar.

Sedan, som med allt annat, är det inte fullt så enkelt. Det du skriver stämmer så klart i stora drag, men man hade ändå sett en förbättring med en bättre cpu, även om den hade varit liten i de flesta fall. Man hade även kunnat se hur mycket det varierar från spel till spel, då Far Cry 6 ser ut stt kunna gynnas mycket av en CPU-uppgradering även med ett 1070.

Av DevilsDad

Hade varit kul att se hur prestandan hade varit med 5800x3d och 1070. Det hade gett ännu mer inblick i hur cpu och gpu interagerar, och även hur olika spel belastar komponenterna olika.

I övrigt håller jag med om att det var en bra och inteessant artikel!

Av DevilsDad
Skrivet av Thomas:

GTX 280 och GTX 285 hade det enligt Wikipedias jättelista. Bökig att hitta i dock, söka på "512" gör inte mycket nytta och man kan ju bara sortera varje tabell för sig.

Hm.. verkar onekligen som att jag minns fel. 384 bitar verkar ha varit det som gällt på titan-korten hela vägen. Ska bli intressant att se vad det blir av blackwell.

Av DevilsDad
Skrivet av Ozzed:

Visst kan det vara relevant om man jobbar på en arbetsplats där en skärmdump av vissa sidor kan leda till att SÄPO eller motsvarande blir inblandade, men det är väl högst osannolikt att sådana arbetsplatser inte löst den biten själva för typ "sedan företaget var i planeringsstadiet" sedan?

Tänker att det först och främst handlar om ett sätt att hindra anställda fråm att oavsiktligt dela saker som inte är ok. Svårt att ha koll på allt som inte får delas med externa parter enligt olika avtal.

Jobbar på ett medelstort företag där straffavgifterna för att läcka vissa IPn vi licensierar är stora nog för att få företaget i konkurs. Ytterligare ett exempel där arbetsgivaren skulle kunna vara intresserad av liknande lösningar.

Av DevilsDad

Mycket spännande om den får 512bit bus. Någon som minns när nvidia senasr hade så bred minnesbus på ett konsumentkort? Hade bestämt för mig de tidigare titan-modellerna hade det, men kunde inte hitta någon som matchade.

Av DevilsDad
Skrivet av SayZk:

Jag längtar tills man kan använda mobilen som dator på jobbet, vi kopplar ändå alltid in våra laptops med usb C i en skärm som agerar dockningsstation, sen jobbar vi mot remote servrar via ssh så det finns inget behov av beräkningskraft lokal för vår del, vore skönt att slippa släpa med sig laptopen.
I dagsläget är väll den stora blockaden en ovilja från företaget samt att vscode inte finns på Android.

Jag hoppades innerligt på denna möjligheten när ubuntu-phone var aktuellt. Har inte hört något om detta på många år, så antar att det projektet dog.

För egen del har vi en liknande arbetsätt på mitt jobb. Allt jag behöver lokalt är firefox, en terminal, och en vnc-klient. Inget som en modern telefon inte skulle klara av. Kanske blir lite svettigt med vnc + teams sammtidigt iofs.

Av DevilsDad
Skrivet av SCORPIUS:

Ser ut? Det är DLSS med mer fps. Så det ser jättebra ut.
Glöm inte att fixa så du inte får ghosting. Det är vanligtvis en inställning i spelet eller ändra en 1 till en 0 i en ini fil.
I detta spelet så räcker det med att stänga av DLSS sharpening i spelets grafikmeny.

Som jag förstår din länk så ersätter den DLSS-framegen (som bara stöds på 4000-serien) med FSR-framegen. Så även DLSS används för uppskalning så är det en helt separat teknik som används för framegen.

Av DevilsDad

Där är få företag jag har så stort förtroende för som Valve. De hade känts otroligt sorligt om de köptes upp av ett företag likt microsoft.

Mer konkret så hade jag blivit väldigt orolig för Valves linux-sattsning om de köptes upp av microsoft. Valve har gjort otroligt mycket för att göra linux till ett tillgängligt alternativ att spela spel på. Jag kan inte låta bli att tänka att detta är ett sätt för microsoft att cementera windows dominans när det gäller speldatorer.

Av DevilsDad
Skrivet av SCORPIUS:

#20473584

Du han svara innan jag skrev detta. Läs hela tråden. Har några poster som kan vara intressanta för dig.

Kul att det går att modda så mycket! Mitt tålamod med liknande åtgärder har minskat med tiden, så vi får se om jag ger mig på det.

Angående FSR-framegen, hur tycker du det ser ut? Jag var otroligt besviken på FSR-uppskalning på min steam deck, så därför jag undrar.

Av DevilsDad
Skrivet av SCORPIUS:

Har du missat mina poster? Har ett 3070TI, spelar i hög upplösning med hög fps och framegen.

Det har jag onekligen. Läste första sidan, sedan svarade jag bara på folk som coterade mig.

Vad är det för framegen-teknik om det stöds av 3000-serien? Nvidia var väl tydliga med att deras DLSS-framegen inte skulle få stöd på äldre än 4000-serien? Jag bara antog att der var denna teknik det handlade om, men det behöver ju inte vara fallet.

Nu presterar ju 3070ti en hel del bättre än 3060, men det låter ändå positivt! Kanske testar ändå när jag är klar med nuvarande spelprojekt.

Av DevilsDad
Skrivet av merdique:

Sluta klaga på att någon klagar, det är otroligt arrogant och spydigt beteende, skärpning.
Att inte optimera är inte att pusha gränserna, den övre gränsen bör vara befintlig topphårdvara vid release, inte någon potentiell framtida hårdvara. Hade det varit så att spelet kunde kräma ut 120 fps med höga inställningar i 4k på ett 4090, då hade jag påstått motsatsen att de gott kunnat öka prestandan. Men 55 fps i snitt, när bara 75% av pixlarna används, på ett grafikkort som fortfarande kostar runt $1800 är ett dåligt jobb.

Jag tycker nog det mest arroganta här är att anta att alla spelutvecklare är lata och inte bryr sig om att optimera sina spel. Ser det gång på gång att folk bara tycker att "jag borde minsan få mer fps med mitt grafikkort, utvecklarna är giriga latmaskar!"

Faktum är att det finns en övre gräns för vad du kan få ut ur ett givet grafikkort, och du har typiskt ingen aning om hur nära den gränsen ett spel ligger. Flera i tråden har redan kommenterat att det är ett av de absolut snyggaste och mest detaljerade spelen någonsin. Samt att det får rejält ökad fps om inställningarna sänks. Allt detta tyder på att det den låga fpsen i stor utsträckning är en konsekvens av detaljnivån snarare än dålig optimering.

Varför måste maximala detaljnivån anpassas för den bästa hårdvaran vid release? Dessutom för en ganska godtyckligt vald upplösning. Om någon sitter på ett 4090 och en 2560x1440 skärm, så är det ju bara possitivt att denna personen kan få ut ännu mer av spelet. Eller för den delen de som spelar det om två år med hårdvaran som finns då.

Det har i alla tider släppts spel där den bästa hårdvaran vid release inte klarar av att driva spelet i högsta inställningarna med bra frame rate. Ofta i samband med att en ny grafikmotor släppts och utvecklarna vill pusha gränsen för vad som går att göra. Ibland har de även varit dåligt optimerade, där utvecklarna förtjänar en känga. Men verkligen inte alltid.

Edit: typos..

Av DevilsDad
Skrivet av Magnus303:

Du kan ju alltid köra i 1080p på en 4k-tv med perfekt skalning (halvering av X o Y-led) och med kanske Quality DLSS o framegen så blir det nog fullt spelbart då.

Framegen är inte tillgängligt på 3000-serien.

Det är klart det går att få det spelbart. Men, som jag försökte antyda, så kommer jag nog avvakta tills jag uppgraderat grafikkortet för att få ut mer utav spelet.

Av DevilsDad
Skrivet av dlq84:

Nej. Om det var "onödigt snabbt" hade CPUer inte behövt flera nivåer av cachning.

EDIT: Låt mig omformulera: När CPU:er inte längre behöver l1, l2 och l3-cache så är RAM tillräckligt snabbt, där har du din "gräns". Men den gränsen kommer aldrig att nås.

Fast cache har du inte primärt för ökad bandbredd (det är så jag tolkar "snabbt" eftersom artikeln anger Gb/s), utan låg latens. Du kommer alltid behöva cache, oavsett överföringshastighet på RAM, bara för att minska latensen.

Det spelar ingen roll hur hög bandbredd till minnet du har, tar det tiotals cykler från att du begär data tills att du får den så kommer CPUn stå och idlea större delen av tiden utan cache.

Av DevilsDad
Skrivet av Petersv:

Uppdatera till senaste dlss version och kör på dlss ultra performance, skalar upp från 1280 x 720. Det bör du kunna köra även på din 4k tv.

Jag tänker att "för att få den önskade spelupplevelsen" är nyckeln här.

Av DevilsDad
Skrivet av dagas:

Det var verkligen krävande. Inget intresse av spelet dock. Var länge sedan fin grafik var tillräckligt för att man skulle bli intresserad av ett spel. Från vad jag minns av recensionerna av ettan var det inget som lät intressant. Körde aldrig det.

Kor hellre ett spel från 10-15 år sedan i 4k och hög framerate än dagens spel som har stutter hela tiden och går i 900p 30fps på konsol eller grafikkort i mainstream klass.

Skrivet av TobiasStockholm:

Första spelet är väl ganska hyllat som otroligt bra?

Första Hellblade är ett av de absolut bästa spelen jag har spelat. Betydligt mer fokus på att ge en upplevelse än någon revolutionerande spelmekanik. Bara så man är medveten om vilken typ av spel det är.

Ljudeffekterna är det bästa jag upplevt. Tillsammans med grafiken, musiken, story telling och metaforer så skapar det en fantastisk helhet. Kan varmt rekomendera!

Jag är galet pepp på tvåan! Men är rädd för att jag får invänta ett grafikkort från 5000-serien för att få den önskade upplevelsen. Mitt 3060 kommer uppenbarligen ha svårt att driva det på min 4k-TV.. :/

Av DevilsDad
Skrivet av aaaaaaaaaa:

Förstår inte alls hur man kan sälja en bordsfläkt som inte roterar. Använder folk fläktar där de sitter i draget konstant?

Ja? Varför slösa bort 3/4 av tiden på att blåsa på mina möbler? Blir det för mycket så sänker man väl hastigheten på fläkten ist?

Av DevilsDad

Har skrivit ut en kopia av tratten med hållare, och kör med en noctuafläkt. Kan köra den helt ljudlöst och få lika bra blås som en "vanlig" bordsfläkt. Bryr man sig om ljudnivå kan detta definitivt vara värt det.

Av DevilsDad
Skrivet av Alling:

samt att utkast av inlägg nu sparas automatiskt i webbläsaren

JADÅÅÅ!!! 🧡🧡🧡

Har en del kod att radera i Better SweClockers nu, verkar det som!

Jag som försökte refresha sidan idag som ett sätt att bli av med ett utkast jag inte ville skicka. Det gick inte alls..

Av DevilsDad
Skrivet av Forcie:

Från ett respekterat operativsystem till ett data mining-skämt på bara några år.

För att vara rättvis mot microsoft så är det i ganska många år nu som de jobbat på stt skrämma bort användare från sitt operativsystem. Det går ju inte så bra för dem heller, de har fortfarande en dominerande ställning :/